Vintage banken furnip

Bij Furnip vind je jouw Deense vintage bank, velvet bank en sofa voor thuis. Dus geen retro bank, maar het echte werk. True Danish design.

Originele stukken uit de jaren 50, 60 en 70 oftewel midcentury modern design. Tijdens onze inkooptrips in Denemarken zoeken we naar de mooiste vintage meubels, zoals banken, sofa's

en echte originele Deense daybeds. Design en functionaliteit staan voorop. Wij noemen het ook wel masterpieces!

Mix en match onze stijlvolle Deense design banken met bijvoorbeeld een moderne tafel en creëer zo je eigen unieke Scandinavisch design interieur!

Mid-century modern: Scandinavisch interieur

Mid-Century betekent letterlijk ‘midden van de eeuw.’ Het is de designbeweging in interieur, product, ontwerp en architectuur, die voornamelijk populair werd na WOII. Maar de trend speelde zich ongeveer af vanaf de jaren ‘30 tot de jaren ‘70. Een periode waarin het voornamelijk draaide om authenticiteit en ambacht. Met hout als het sleutelwoord is de Mid-century modern stijl een trend die eigenlijk tijdloos is. De bedoeling van de (Deense) designers was om de natuur naar binnen te brengen. Door het gebruik van veel hout, natuurlijke vormen en materialen. Maar ook strakke lijnen en minimalistisch gebruik van ‘prullen' en 'accessoires' kenmerken deze stijl.

De kenmerken van een vintage design bank?

In het midden van de 20e eeuw, hebben verschillende iconische ontwerpers binnen de 'midcentury modern movement' (mcm) het verschil gemaakt in huis en interieur. Denk aan Arne Jacobsen, Finn Juhl, Hans J. Wegner en natuurlijk Charles en Ray Eames. Zoals gezegd door gebruik te maken van zuivere lijnen, minimalistische silhouetten en natuurlijke vormen. Voor meer info, lees onze blog over Danish design! Concreet betekent dit dat je een Deense vintage bank kunt herkennen aan de typische hoge teak of eiken poten. De armleuning is vaak deels van stof en deels van hout. Daarnaast zijn de banken naast visueel erg aantrekkelijk, altijd functioneel en comfortabel. De Deense vintage banken zijn in het midden van de vorige eeuw ambachtelijk gemaakt en van goede kwaliteit! Waardoor zij 60 tot 70 jaar na fabricatie nog steeds erg goed zitten.

De soorten vintage design banken

Deense midcentury modern banken heb je van vele designers, in verschillende maten, kleuren en materialen. Maar bovenal 2-zitsbanken, 2-5 zits en 3 en 4-zitsbanken. De hoekbank werd niet tot nauwelijks gemaakt door de Deense designers. Het daybed is daarentegen iets typisch Deens. Een daybed is een divan met een vast kussen of omhoog beweegbaar hoofdeinde. Een daybed is een bank, een bed en een chaise longue in één meubel. Niet alleen heel erg mooi, maar ook zeer multifunctioneel! Want te gebruiken om op te slapen, te loungen en te zitten!

Velvet bank

We laten eigenlijk alle vintage banken die we kopen opnieuw stofferen door onze professionele stoffeerder. Want de meubelstof is na 60 jaar vaak wel aan vervanging toe. We gebruiken hiervoor de kwaliteitsstoffen van Kvadrat en De Ploeg. De huidige stoftrend van het gebruik van velvet, ook wel fluweel of velours genoemd (een zachte, glanzende stof die bestaat uit korte, subtiele haartjes). De stof voelt heerlijk comfortabel aan. Velvet past perfect bij de Deese vintage banken.

De originele kleuren houden we zoveel mogelijk aan. De Deense designers kozen mooie kleurcombinaties door het teakhout te combineren met mosgroene, zeeblauwe, okergele, oranje en kobaltblauwe stoffen.

Onderhoud van je Danish design bank

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je opnieuw gestoffeerde midcentury masterpiece, is het belangrijk om op het op de juiste manier te onderhouden. Wij zijn fan van de producten van Royal. Kijk hier voor de juiste onderhoudsproducten voor je nieuwe vintage bank.

Vragen?

Heb je vragen over onze collectie banken? Zoek je een specifiek model? Zoek je een bank van een specifieke designer die we nu niet hebben? Of zoek je een bank die gestoffeerd wil hebben in een bepaalde stof of kleur? Laat het ons weten! Vaak hebben we wel een bank staan die nog niet gestoffeerd is.

Koop je vintage bank online of kom em live bewonderen in ons warehouse

Heb je je keuze voor je bank gemaakt? Koop hem dan online! Twijfel je nog en wil je de vintage bank die je op het oog hebt eerst liever in het echt zien en uiteraard in proefzitten? Dan heten we je graag welkom (op afspraak) in ons warehouse.