Vintage Fauteuils furnip

Deze fauteuils nodigen uit tot urenlang luieren, koffiedrinken en boeken lezen. En onze Deense relaxfauteuils zien er ook nog eens awesome uit.

Bij Furnip vind je vintage fauteuils voor thuis. Wij verkopen originele stukken uit de jaren 50, 60 en 70 oftewel midcentury modern design. In Denemarken zoeken we naar de mooiste vintage meubels. De juiste design fauteuil voor de inrichting van je woonkamer, slaapkamer of hal. 

Danish design is well known for: strakke lijnen, vakmanschap, handwerk en natuurlijke materialen.

Elk mid-century masterpiece heeft zijn eigen verhaal en je krijgt van ons altijd achtergrondinformatie. Zoals het model, de designer, gebruikte materialen, de meubelfabriek. Zodat je met jouw vintage fauteuil 'true Scandinavian living' introduceert in je interieur. Want naast comfort geven design fauteuils een trendy uitstraling aan de woonkamer. Lees meer

Wat is nou eigenlijk een fauteuil? 
Een fauteuil, ook wel leunstoel, relaxfauteuil of luie stoel genoemd, is een gestoffeerde, makkelijk verplaatsbare stoel, vaak met open armleuningen en soms met een los inlegkussen. En het belangrijkste een stoel waar je heerlijk comfortabel in kan zitten en relaxen. Met de opkomst van de midcentury design periode na de Tweede Wereldoorlog wordt de term lounge stoel geintroduceerd voor stoelen die veel comfort bieden. Deze design relaxfauteuils werden vaak met een gestoffeerd krukje voor de benen, de ottoman, geleverd. Goed voorbeeld van een lounge stoel is de Design Classic 670 van Charles en Ray Eames voor Herman Miller.

Door de jaren heen zijn er verschillende soorten fauteuils gedesigned. In Denemarken zijn met name de volgende soorten fauteuils gemaakt.

Oorfauteuil

De oorfauteuil of vleugelstoel, in het Engels onder de coolere term als wingback chair bekend, ontstond in de tijd van Queen Anne. Het is een zich naar boven toe breder uitlopende fauteuil. De rug heeft zijdelings en bovenaan uitstulpende 'vleugels' ter bescherming van rug, hoofd en de hals tegen tocht of juist tegen te veel warmte bij een open haard. Door de Deense designers zijn een aantal iconische wingback chairs gemaakt. Zoals de wereldberoemde Papa Bear stoel van Hans J. Wegner. Ook de Egg Chair van Arne Jacobsen uit 1957 is een treffend voorbeeld van een comfortabele oorfauteuil.

Clubfauteuil, kuipstoel

De clubfauteuil ontstond in de periode van de art deco. Rug en armleuningen zijn dik en hoog, zodat de gebruiker 'diep' in de stoel kan wegzakken. Deze massieve leunstoel werd vaak uitgevoerd in leer en wordt gezien als een typische 'herenstoel'. Een Engelse versie hiervan is de Chesterfield. In de art deco periode kwamen vele ervan afgeleide designs uit zoals de Kubus Armchair van Josef Hoffman en de Grand Confort LC2 van Le Corbusier, Pierre Jeanneret en Charlotte Perriand. 

Cocktail stoel
Een cocktail stoel is in de regel een relax stoel met een wat lagere zit dan de hierboven beschreven types en vaak geplaatst in een apart zitje met ook lager tafeltje ernaast. De naamgeving cocktail is zeer waarschijnlijk het gevolg van het feit dat dit type zitjes bij uitstek geschikt was om na het tafelen een cocktail te drinken in een lossere setting. De zithoogte ligt gemiddeld ongeveer 5 a 6 centimeter lager.

Accent chair

De Amerkaanse term voor een design fauteuil in een opvallende kleur. Om zo met een uitgesproken design stoel een kleuraccent aan te brengen in je interieur. Veel gebruikte kleuren in de midcentury modern periode zijn okergeel, oranje, en blauw. Fab!

Onderhoud van je vintage fauteuil

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je fauteuil, is het belangrijk om het op de juiste manier te onderhouden. Onze meeste meubelen zijn gestoffeerd met de kwaliteitsstoffen van de Ploeg en Kvadrat. Klik hier voor onze onderhoudsproducten voor meubelstoffen.

Koop je design fauteuil online

Heb je een keuze gemaakt? Koop die heerlijke luie stoel dan online! Twijfel je nog en wil je het design fauteuil dat je op het oog hebt eerst liever in het echt zien en proefzitten? Dan heten we je graag welkom (op afspraak) in ons warehouse.

Gevonden wat je zocht?

Heb je vragen over onze fauteuils? Of zoek je een specifieke design fauteuil die we nu niet hebben. Laat het ons weten! Heb je wensen met betrekking tot een specifieke kleur of heb je zelfs de exacte stof in gedachten waarmee je een fauteuil gestoffeerd wil hebben? Laat het ons weten! We kunnen dan concreet voor je op zoek gaan en de vintage fauteuil  laten stofferen door onze professionele stoffeerder in de door jouw gekozen meubelstof of leer.