Yes! Je hebt een vintage masterpiece.
Onze meubelen zijn vaak al 50 jaar in gebruik geweest en kunnen makkelijk nog een halve eeuw mee. Maar dan moet je het meubel wel goed onderhouden. Hoe doe je dat?
Ieder materiaal vraagt uiteraard om zijn eigen onderhoud. Hieronder dus een opsomming van de meest gebruikte materialen in de mid-century periode. Ben je niet zeker van het materiaal of de afwerking, neem dan even contact met ons op!
Houtfineer > geolied
Geoliede houtfineer kun je herkennen aan de wat doffere ongelakte glans en kan eenvoudig onderhouden worden door het gebruik van een voedende meubelolie van bijvoorbeeld HG. Koop de juiste olie voor teak, palissander (rosewood) of eiken en zet je pronkstuk op regelmatige basis in de olie. Bijvoorbeeld eens per half jaar en reinig het meubel tussendoor met een droge wollen stofdoek.
Let met een geolied meubel wel op met vochtige glazen! Ook hitte en langdurig plaatsen van poreus keramische vazen en potten geeft vaak zichtbare en moeilijk te verwijderen kringen.
Houtfineer > met een schellak of blanke componentenlak
Fineer afgelakt met een blanke componentenlak of schellak in glans of zijde glans is robuuster en heeft een meer glanzende uitstraling. Het onderhoud beperkt zich tot het normaal reinigen met een droge of zeer licht vochtige doek. Let op: nooit middelen met een schurende werking gebruiken en ook geen middelen met siliconen of glansmiddelen. Dit alles kan tot doffe plekken leiden die niet meer te verwijderen zijn.
Wordt de lak na verloop van tijd dof dan kun je het meubel in de olie zetten om em weer wat glanzender te maken. Gebruik dan wel de juiste olie voor de houtsoort.
Fineer is in geen enkele afwerking onbeperkt krasvast.
Als je met een hard of ruw voorwerp zoals sleutelbos of koffiemok over het oppervlak schuift, zullen er vrijwel zeker krassen ontstaan. Die overigens duidelijker zijn als de fineer donkerder van kleur is. Aan de andere kant geeft het je meubel smoel en een verhaal. De zichtbare gevolgen van gebruiksvreugde van jou en vorige eigenaren. Dus who cares ;-)
massief hout
Het meeste zitmeubilair en de poten, ribben en banden op kasten zijn van massief hout. Massief hout laat het grillige van de natuur zien. Noestjes, scheurtjes, donker gekleurde harsgangen en verschillende kleurpatronen. Massief hout ondergaat onder invloed van zonlicht, oftewel UV straling een kleurverandering naar lichtere tinten. Daarnaast is massief hout gevoelig voor temperatuurswisselingen is en daardoor eigenlijk altijd in beweging. Men spreekt dan van het werken van het hout onder invloed van vocht opname en vocht verlies. Zet je meubel daarom niet dicht of tegen een verwarming aan. Want dan zal het hout sneller uitdrogen.
Een oliebehandeling eens per kwartaal/half jaar, afhankelijk van hoe droog de ruimte is, is voldoende om je meubel in topconditie te houden. Je kunt een zeer fijne staalwol (METALO 00000) gebruiken om zwaardere verontreinigingen te verwijderen, zoals bijvoorbeeld een druppel opgedroogde verf. Hoe komt die op jouw masterpiece terecht, maar goed ;-) Overige dagelijkse reiniging met een droge wollen stofdoek.
Skai leer
Skai leer is één van de meest toegepaste meubel bekledingen in mid-century design. Veelal is het een vinyl of rubber laag op een gewoven of ongewoven ondergrond. Skai leer kan wat verharden en bros wordt met de tijd. Hierdoor kunnen er scheuren ontstaan. Hier is vrijwel niets aan te doen en veelal is het de beste keuze om het meubel opnieuw te bekleden. Maar zit het skai leer er nog goed op, dan zijn onderhouds producten voor schoonmaak van HG een goede optie.
Echt leer
Genuine leather, zoals vol anilineleer, semi anilineleer, gedekverfd leer en Nubuck hebben meer zorg nodig. Deze leersoorten moeten zo nu en dan een voeding krijgen zodat het leer soepel blijft en niet uitdroogd. HG heeft hier ook uitstekende producten voor. Zelfs slijtage plekken kunnen goed gerepareerd worden en hier is bij bijvoorbeeld Colourlock een heel scala aan producten voor te krijgen.
Stof
Voor gestoffeerde meubels zijn reinigings- maar ook impregnatiesets te verkrijgen van onder meer HG. Is je meubel met echt wol bekleed, dan is het in eerste instantie vaak goed te reinigen met een schone vochtige doek.