Mid-century ‘masters in manufacturing’

De denk- en werkwijze van Deense designers, meubelmakers en productiebedrijven zorgde voor een ontwikkelingsspurt in constructie, aesthetiek en materiaalgebruik. De mid-century ‘masters in manufacturing’ omarmden technologische ontwikkelingen en predikten vakmanschap. Hun drive vonden zij niet in omzet, maar in perfectie. Goed was niet goed genoeg. En daar…  hebben we tot op de dag van vandaag plezier van.

Louis Poulsen

Vorm volgt funtie! Toonaangevend in Danish design lampen

Design classics vanaf > Al vanaf 1874 is Louis Poulsen een bedrijf gespecialiseerd in het produceren van Danish design lampen. 
Furniture focus > Ludvig R. Poulsen begint aan zijn avontuur in 1874 met een import en export bedrijf in wijn.. Na niet heel veel succes sluit het bedrijf haar deuren weer in 1878. In 1892 start Ludvig zijn tweede bedrijf nu in gereedschappen en elektra. Vier jaar later komt neef Louis Poulsen ook in de zaak werken en neemt de zaak in 1906 over na het overlijden van Ludvig. Onderdelen van licht armaturen staan al snel daarna op de maaklijst bij Louis Poulsen. Enkele decennia is dat hun core business. Vanaf daar is het natuurlijk maar een kleine stap naar het maken van lampen. Vanaf de jaren 20 bepaald een serie top designers de product mix bij Louis Poulsen.
MAIN DESIGNERS > Poul Henningsen (1923 - 1958 hoofdontwerper) introduceerde de PH collecties. Arne Jacobsen (1957-1959) gast designer met onder meer de AJ Lampen. Verner Panton (1960-1973) designed een scala aan lampen voor Louis Poulsen, onder meer de Flower pot, Panthella en de Lampetit.
Classic > 
PH5 (Henningsen), Flower pot (Panton), AJ-Lamp (Jacobsen)
Meest kenmerkend > Als wereldwijd design merk is de Louis Poulsen lamp overal terug te vinden. De design lampen zoals bijvoorbeeld de PH5 lamp, de artisjok “Artichoke”, de AJ hanglamp en tafel lamp, de Charlottenborg PH6 ½, de Contrast lamp “PH Kontrast” en de Lampetit zijn allemaal iconische design lampen die al vele decennia wereldwijde bekendheid genieten.
Achtergrond > Nog steeds zijn meerdere van de historische design lampen van Louis Poulsen in productie. Maar de PH Kontrastlampen bijvoorbeeld uit 1962 zijn niet meer in productie. Ze waren destijds al behoorlijk duur om te maken en daardoor niet meer revived in de 21ste eeuw. Echter zelfs voor de modellen die nog in productie zijn is verzamelaars en designista er veel aan gelegen om de vroege series te bezitten. 

Check it out! Louis Poulsen @ Furnip

France & Son

'Rolls Royce of furniture'

France & Søn is in 1948 door de Britse zakenman Charles France en zijn Deense partner Eric Daverkosen opgericht. In de beginjaren heette het bedrijf France & Daverkosen, Charles zoon James trad toe tot het bedrijf in 1957, waarna de naam veranderde in France & Søn. In het begin produceerde het bedrijf matrassen. Ze ontwikkelden toen het idee om twee eenvoudige losse geveerde kussens te gebruiken op hun eerste stoelen. Deze stoelen zouden vervolgens de weg banen voor een hele nieuwe generatie minimalistisch ontworpen moderne stoelen. Hoge kwaliteit was de norm bij France & Son. Wanneer gevraagd wordt om commentaar te geven op de introductie van de vereniging voor kwaliteitscontrole voor Danish Furniture (de kleine zwarte sticker die je vaak op meubelen uit de midcentury modern periode ziet), zei Charles: ‘France & Søn zouden er weinig interesse in hebben om lid te worden van zo'n vereniging omdat hoe uitgebreid deze kwaliteitscontrole ook wordt georganiseerd, het zal nooit de standaard van controle bereiken die we in onze fabriek hebben'.

Desgn classics vanaf > 1948 - heden
BELANGRIJKSTE designers > Het bedrijf belichaamde de Deense moderne esthetiek. Ze hadden een ongelooflijke keur aan designers die werk voor hen produceerden. De lijst leest als een who's who van ontwerp in die tijd: Arne Vodder, Grete Jalk, Peter Hvidt & Orla Molgaard Nielsen, Inger Klingenberg, Finn Juhl, Ole Wanscher, Greve Sigvard Bernadotte en Edvard & Tove Kindt Larsen.
Furniture focus > Zitmeubilair
Signatuur > Finn Juhl was op zoek naar een manier om zijn favoriete hout (teak) op industriële schaal te bewerken. In 1953 introduceerde Charles France een industriële techniek die een revolutie teweegbracht in de Deense meubelindustrie. Hij ontwikkelde het gebruik van een zaag van wolfraamcarbide-legering, die niet bot werd bij het zagen van teakhout. France & Søn waren dan ook de eerste die teak machinaal konden bewerken. Dit resulteerde in de eerste industrieel geproduceerde stoel uit teak, de Model 133 Spadestolen-stoel. Teakmeubelen werden synoniem voor de Deense moderne stijl en de meubelindustrie zou nooit meer hetzelfde zijn. France & Søn zouden voor een aantal jaren de grootste importeur van teakhout uit Thailand zijn 
ACHTERGROND > In 1952 was France & Søn een van de eerste Deense meubelfabrikanten die een fabriek had die speciaal was ontworpen voor hun behoeften. Hoewel hier meubels massaal geproduceerd werden, stond bij Charles voorop dat kwaliteit niet zou lijden als gevolg van het productieproces.
BUITENLAND > De grootste markt van France & Søn was in de USA.

Check it out! France & Son @ Furnip

Aksel Kjersgaard

Giving wood function and shape!

Design classics vanaf > 1952 - Kjersgaard A/S wordt nu gerund door zijn zoon en produceert meubels onder de naam Naver Collection. 
Main designerS > In de jaren 50 en 60 Kai Kristiansen en vanaf de jaren 70 Ebbe Gehl en Søren Nissen.
Classic >  Als ontwerper en fabrikant is de bijdrage van Kjersgaard aan de Deense (en Scandinavische) designgeschiedenis ongetwijfeld belangrijk.
GOAL > Meubels vervaardigen die door hun functionaliteit en ontwerp passen in een eigentijdse woning en die door het vakmanschap de gebruiker jarenlang plezier bieden. Dus ook 60 jaar na dato ;-)
Achtergrond > In 1952 richtte meubelmaker Aksel Kjersgaard zijn eigen fabriek op. Hij had in de drie jaren daarvoor gewerkt als reizende ambachtsman in Europa en Marokko en wilde enkele van zijn eigen ideeën uitproberen. In 1955 begon de daadwerkelijke productie van meubels. In de daaropvolgende jaren kreeg Kjersgaard de eerste internationale klanten en vandaag de dag exporteert de meubelfabriek naar de meeste delen van de wereld.

Check it out! Aksel Kjersgaard @ Furnip

Bruno Hansen

Lasting perfection!

Design classics vanaf > 1968 - heden, oorspronkelijk gevestigd in Slagelse
Furniture focus > Op maat gemaakt design meubilair van hoge kwaliteit en met uitstraling!
Main designer > Henning Kjaernulf
Classic > Gespecialiseerd in meubilair voor prestige gebouwen, zoals het Operagebouw in Copenhagen en de Āarhus concerthal
Achtergrond > Meubelmaker Bruno Hansen richtte het bedrijf op in 1968. Van een kleine workshop van 35 vierkante meter bij aanvang groeide het uit tot ruim 3000 vierkante meter in 2003. In 2007 werd Sorø Stolefabrik overgenomen om de productiecapaciteit nog verder uit te kunnen breiden. Na de overname is het gehele bedrijf verhuisd naar Sorø.

Check it out! BrunoHansen @ Furnip

Ivan Gern Mobelfabrik

An eye for...

Design classics vanaf > 1950's
Main designer >  Ejvind A. Johansson 
Furniture focus > Stoelen en dressoirs 
Classic > De eye chair (model 84) heeft een mooi gevormde rugleuning in de vorm van een oog. Het oog is alleen aan de bovenkant bevestigd aan de spijlen van de rugleuning. Een uniek design en een ware classic!

Check it out! Ivan Gern Mobelfabrik @ Furnip

Hundevad & Co

Cabinet cabaret!

Design classics vanaf > 1935
Opgericht in Ulfborg als een coöperatie van traditionele meubelmakers. In 1990 is het bedrijf gefuseerd en verder gegaan onder de naam Jesper Office.
Furniture focus > Opbergmeubilair
Main designer > Carlo Jensen, Kay Ingemann Iversen, Harald Plum, Mogens Plum en Kaj Winding
Meest kenmerkend > Vakmanschap, aandacht voor detail
Achtergrond > Meubilair werd verkocht via de vooraanstaande sales coöperatie Domus Danica

Check it out! Hundevad&Co @ Furnip

Fritz Hansen

Hoeksteen van Deens Design

of zoals ze het zelf zeggen... 

A single piece of furniture can beautify an entire room or building -
and heighten the well-being of the people who inhabit these spaces!

Design classics vanaf > 1872 - heden
Het verhaal begint als de ondernemende meubelmaker Fritz Hansen uit Nakskov een handelsvergunning in Kopenhagen krijgt. Maar 1885 is het beslissende jaar, als hij zelf een meubelworkshop opstart. In 1899 nam zijn zoon Christian E. Hansen het bedrijf over door ziekte van zijn vader, die overleed in 1902, slechts 55 jaar oud.
Furniture focus > Al vroeg in de 20e eeuw begint Christian E. Hansen te experimenteren met het stoom buigen van beukenhout. Het bedrijf blijft de techniek verder verfijnen in de jaren erna en groeit uit to een pionier op dit gebied. Uiteindelijk leidt dit tot een volledig ontwikkelde specialiteit waarbij gelamineerd hout met stoom in vorm gebracht kan worden. Met deze techniek en toepassing ervan in vele iconische stoelen en banken zal het bedrijf daarna geleidelijke uitgroeien naar een industriële meubelfabrikant. Het materiaal sluit goed aan bij de Scandinavische tijdsgeest om eenvoudiger belijnde en lichtere meubels te maken.
Main designers > Klaare Klint, Hans J. Wegner, Børge Mogensen, Arne Jacobsen (domineert de jaren 50) en Poul Kjaerholm
Classics! > Church chair (1936, Klaare Klint), China Chair (1944, Hans J. Wegner), Ant chair (Arne Jacobsen), de Tremmesofa (1945, Børge Mogensen), The Egg chair en the Swan (eind jaren 50 ontworpen door Arne Jacobsen voor het SAS Royal hotel in Copenhagen),
Serie 7 stoel, oftewel de ‘vlinderstoel’ (1955, Arne Jacobsen), PK22 chair (1956, Poul Kjaerholm)
Kenmerkend > Creatieve partnerschappen met visionaire ontwerpers ontwikkelden een bedrijfscultuur, die wordt gekenmerkt door de liefde voor goed vakmanschap, in combinatie met het verlangen om optimaal gebruik te maken van moderne industriële productiemethoden. Elk detail is goed doordacht, het proces grondig, en de hoge mate van afwerking is onderdeel van de look die uniek is en tegelijkertijd direct herkenbaar.
De algehele indruk is een internationale stijl die klasse uitstraalt. Ook vandaag de dag is deze aanpak een belangrijke reden voor het voortgezet commercieel succes van Fritz Hansen in de 21e eeuw. 
Achtergrond > In 1979 wordt Fritz Hansen overgenomen door Skandinavisk Holding, waarmee 107 jaar familie bedrijf tot een einde komt. Het is echter een natuurlijk verloop en laat het bedrijf verder internationaal door groeien. Het enfant terrible Verner Panton, krijgt voorts een prominente rol bij Fritz Hansen.
Nu > De Fritz Hansen Republic maakt deel uit van een klein aantal exclusieve luxe merken en past comfortabel tussen andere stijlpictogrammen zoals Prada en Louis Vuitton. Van het Guggenheim Museum in New York naar de Japanse Ambassade in Mongolië en het Ice Hotel in Jukkasjärvi, nabij de Arctische Cirkel, staan de Fritz Hansen modellen als vertegenwoordigers van kwaliteit en wereldklasse design.

Check it out! Fritz Hansen @ Furnip

Nordisk Solar

Let there be Light!

Design classics vanaf > 1919 - heden
Jacob L. Jørgensen een jonge zakenman, zag hoe de industrialisatie en elektrificatie een nieuwe behoefte creëerde en stichtte de groothandel Nordisk Solar Compagni, die allerlei elektrische componenten verkocht. Het bedrijf breidde echter uit waar het kansen zag. Zo kwam het dat Nordisk later ook power meters, radio’s en lampen ging produceren! Op dit moment is het bedrijf onder de naam Solar, een internationale, beursgenoteerde distributeur van elektrische, ventilatie en sanitair artikelen.
Furniture focus > Nordisk Solar produceerde lampen vanaf de jaren 50 - tot eind jaren 90. In the vijftiger jaren zakte de verkopen van radios in omdat TV betaalbaarder werd. Hierop zag Nordisk Solar Compagni—ook wel Solar genaamd (zien we in advertenties uit die tijd)— zich genoodzaakt om te focussen op het maken van top end lampen. Het was achteraf gezien de juiste keuze aangezien in de jaren 60, lampen een belangrijk onderdeel werd van interieur design in Mid century modern Scandinavië.
Main designers > Eva & Nils Koppel, Jørn Utzon, Christian Hvidt (Hvidt & Mølgaard), Jørgen Kastholm & Preben Fabricius en Sven Middelboe
Classic > Verona Pendant Lamp (Sven Middelboe, 1960s); Tivoli Pendant P254, 1960s) en Sovaernspendel (Jørn Utzon, 1956) gemaakt voor the Royal Danish Navy kantoren, Preben Fabricius & Jørgen Kastholm’s P376 (1964)
Meest kenmerkend > Moderne mid-century gelaagde verlichtingsontwerpen door vooraanstaande designers!
Achtergrond > Nordisk Solar gebruikte haar uit de radio periode opgedane expertise in plastic verwerking, bij het maken van veel kleurrijke lampen in de late jaren 50 en jaren 60. 

Check it out! Nordisk Solar @ Furnip

Slagelse Mobelvaerk

On the short list of any MCM fanatic!

Design classics vanaf >  ? - 1978
Achtergrond > Meubels van Slagelse Møbelvaerk mogen niet ontbreken in een goede verzameling Deens design. Slagelse wist een reeks aan zeer innoverende Deense designers aan zich te verbinden en bracht daarmee altijd vernieuwende designs. De Slagelse Møbelvaerk fabriek voorzag haar designers van een hoogstaande crew mensen, die zeer kundig in het vervaardigen van complexe vormen en constructies
Furniture focus > Stoelen, kasten en banken
Main designers > Kai Winding, Knud Faerch, IB Kofod-Larsen, Arne vodder, Kurt Olsen, Peter Karpf en Kurt Østervig
Classic >  Sofa No. 15 Banana formed (Viggo Boesen), Armchair No. 810 (Arne Vodder)

Check it out! SlagelseMøbelvaerk @ Furnip

Brdr Andersen Mobler

Design for life!

Design classics vanaf > 1916 - heden. Opgericht door meubelmaker ICA Jensen. Het begint met traditioneel schrijnwerk, maar in de loop van de jaren richt het bedrijf zich op de productie van designmeubilair.
Furniture focus > Design meubilair
Main designer > Johannes Andersen
Classic >  Stoel BA113
Meest kenmerkend > Tot op de dag van vandaag wordt het hout met de hand gesorteerd om een uniforme kleur en textuur te garanderen.
Achtergrond > De belangrijkse markten voor het Andersen design meubilair dat vandaag de dag wordt geproduceerd zijn Denemarken en Noorwegen, maar ook verschillende Europese en Aziatische landen. Nog steeds wordt kwaliteits design meubilair geproduceerd, dat niet wordt gedicteerd door kortstondige rages. 

So do you have room for design?

Check it out! BrdrAndersenMøbler @ Furnip

Mogens Kold

Kold as ice!

Design classics vanaf > 1914 - begin jaren 90 in Kopenhagen
Furniture focus > Stoelen, banken en tafels
Voornaamste designer >  Arne Hovmand Olsen, Ib Kofod Larsen, Nanna Ditzel, Rud Thygesen en Johnny Sørensen
Meest kenmerkend > Mogens Kold werkte samen met bekende designers om high-end, progressief meubilair te maken, dat ook vandaag de dag zeer gewild is. Mogens Kold was altijd erg geïnteresseerd in het ontwerpproces en was in 1972 betrokken bij de oprichting van één van de eerste designcentra.
Achtergrond > Martin Kold heeft het bedrijf opgericht en het ontwikkelde zich tot de grootste hardhoutzagerij van het land. In 1950 vestigde Martins zoon de Mogens Kold møbelfabrik. Na een brand in 1958 verhuisde het bedrijf naar een veel grotere fabriek en richtte zich op het exporteren van meubels naar Europa, het Verenigd Koninkrijk en de toen ontluikende Amerikaanse markt. Na een aantal zware jaren met teruglopende verkopen eind jaren tachtig was het bedrijf genoodzaakt de poorten te sluiten in 1990.

Check it out! Mogens Kold @ Furnip

Luxo

Luxurious Lighting Licks

Design classics vanaf > 1934 - heden
Luxo is een lampenproducent uit Noorwegen. Gevestigd in Oslo, maar heeft ook fabrieken in Zweden en Verenigde Staten.
Furniture focus > Lampen
Main designer >  Jacob (Jac) Jacobsen was een ingenieur opgeleid in de textielindustrie. In 1934 startte hij zijn eigen bedrijf in de import van machinerie voor de textielindustrie. Later werd dat een internationale groep onder de naam Luxo en kwam de focus enkel op verlichting te liggen.
Classic >  Luxo L-1
Meest kenmerkend > Het verhaal achter de Luxo L-1. In 1936 ontving Jacobsen twee kraanachtige veer gebalanceerde proeflampen, tussen een zending naaimachines uit Engeland. Door zijn interesse in techniek vielen de wat vreemd uitziende lampen bij Jacobsen in de smaak. Het was de Anglepoise-taaklamp omtworpen door George Carwadine. Jacobsen zocht contact met de uitvinder en producent om distributeur in Noorwegen te kunnen worden. Dit was mogelijk, op voorwaarde dat hij de mechanische delen kocht voor 500 lampen, een aanzienlijk aantal in die tijd, en dat hij productgoedkeuring bij de Noorse veiligheidsinstantie Nemko zou verkrijgen. Het originele ontwerp was ingenieus, maar de constructie was wat primitief en moest worden aangepast om goedkeuring te krijgen. Jacobsen ontwierp een variatie met een verfijnd auto-balanseringssysteem van veren, gebaseerd op het constante spanningsprincipe van menselijke ledematen. En noemde hem Luxo L-1, Latijns voor ‘Ik geef licht’. Nu 80 jaar later is de originele versie van de L-1 nog steeds in productie en zijn er wereldwijd al meer dan 25 miljoen exemplaren van verkocht!
Achtergrond > De Luxo L-1 lamp, was de inspiratie voor de voor korte animatie film, Luxo Jr. uitgebracht door Pixar (1986).

Check it out! Luxo @ Furnip

Soborg Mobler

Exhibitionists!

Design classics vanaf > 1890 - heden, Kopenhagen.
Furniture focus > Kasten, stoelen en tafels
Main designer > Børge Mogensen, Bernt Petersen, Mogens Lassen, Peter Hvidt en Orla Mølgaard
Classic > Model 302 Cabinet en Chair No. 316 en No. 317 (Peter Hvidt en Orla Mølgaard, 1950s) 
Achtergrond > Søborg Møbelfabrik werd opgericht in 1890 door meubelmaker Jacob E. Jacobsen. Hij legde zich toe op het produceren van hoge kwaliteits meubelen. Uiteindelijk werd Søborg een solide onderdeel van de Deens mid century design traditie. Søborg Møbelfabrik is sindsdien geleid door generatie na generatie vanuit de Jacobsen familie en heeft met enkele van de grootste Deense mid century designers gewerkt.
Exhibition > Zowel in de jaren 50 als de jaren 60 heeft Søborg veel aandacht besteed aan het proces van meubelmaken en de gebruikte technieken. Vaak stond Søborg dan ook op jaarlijkse tentoonstellingen van het Copenhagen Guild of Joiners. Deze tentoonstellingen vestigden de naam en faam van het Deense design op internationaal vlak.

Check it out! SøborgMøbler @ Furnip

Webe

Dutch Scandinavian style?

Design classics vanaf > De Nederlandse meubel maker WéBé is opgericht in 1938 in Beneden-Leeuwen. Oorspronkelijk onder de naam Walraven en Bevers naar de twee oprichters. De naam van het bedrijf werd later afgekort tot WéBé.
Main designer > Louis van Teeffelen, hoofd designer vanaf 1955.
Furniture focus > Stoelen, tafels en modulaire teak wandsystemen met planken en kastjes
Classics > De Koehoornstoel, de Scissor Chair (1950’s) en de Pelican Fauteuil (1960's)
Meest kenmerkend > Van Teeffelen introduceerde een toch wel klassieke mid-century Scandinavian look in Nederland en maakte een reeks aan zeer populaire designs in vergelijkbaren stijl met die van sommige van zijn tijdgenoten zoals Poul Cadovius. Kasten en tafel met haast menselijke vormen, lachende grepen en gebeeldhouwde vormen werden van Teeffelen’s signatuur.
Achtergrond > In de jaren 50 en 60 was het bedrijf op zijn hoogtepunt had het ruim 150 medewerkers en eigen vrachtwagenpark. Maar door het vertrek van Louis van Teeffelen en de concurentie uit de lagelonenlanden in de jaren 70, kwam het bedrijf in ruw vaarwater. In de jaren 90 werd de productie stop gezet. Vandaag de dag zijn de meubelen echter weer mateloos populair!

Check it out! Wébé @ Furnip

Hong Stole Fabrik

Stoelen parade!

Design classics vanaf > 1911 - 1997
Achtergrond > In 1911 opgericht in Høng door de Christensen broers. Ze kozen voor Høng door het aanwezige treinstation. In 1921 eindigde het echter met een faillisement. Poul Blomhøj, timmerman in de fabriek had nog salaris tegoed, sprong in het diepe en nam de fabriek over. Hij pakte de trein naar Copenhagen om hout te kopen, wat op zich bijzonder was, want hij had geen geld. Hij kwam toevallig zijn broer tegen in de trein, die onderweg was naar Copenhagen om zaken te doen. Dat werd uiteindelijk hout kopen. En dat is het begin van drie generaties Blomhøj aan het roer van de fabriek!
Furniture focus > Stoelen ontworpen door Erik Kirkegaard met name tot de jaren 80
Main designer > Erik Kirkegaard en Jens Blomhøj die een ontwikkeling inzette naar nieuwe meubeltypen naast het meubilair voor verpleegtehuizen en ziekenhuizen.
Classic >  Stoel nr. 43  door Erik Kirkegaard

Check it out! HøngStolefabrik @ Furnip 

Brande Mobelindustri

Burning teak

Design classics vanaf > 1950 - midden jaren 60, Brande Møbelindustri een Deense producent gevestigd in Brande en opgericht door Henri Rosengren Hansen
Furniture focus > Dressoirs en stoelen vervaardigd uit palissander en teak. Vaak massieve meubels in het hogere segment.
Main designer > Eigenaar Henri Rosengren Hansen, Kurt Østervig, Hans Olsen en IB Kofod Larsen.
Classic >  de No. 38 serie door Rosengren Hansen en stoel No. 26 gedesigned door Kurt Østervig
Meest kenmerkend > Stijlvol design met subtiele details in palissander.
Achtergrond > Brande Møbelindustri exporteerde eind jaren 50 veel naar Frankrijk en de VS.

Check it out! BrandeMøbelindustri @ Furnip

J.L. Moller

Outstandingly high quality in timeless chair designs!

Design classics vanaf > 1944 - heden
Achtergrond > J.L Møllers Møbelfabrik is opgericht door meubelmaker Niels Otto Møller.
Het begon als een kleine workshop, maar begin jaren 50 werd er al geëxporteerd naar Duitsland en de USA. Om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag, werden de productiefaciliteiten uitgebreid. In 1961 kocht Møller een groot stuk grond in Højbjerg, dicht bij zijn geboortestad en bouwde hier een grotere fabriek. Tot op de dag van vandaag is de fabriek in handen van de Møller familie.
Furniture focus > Stoelen van buitengewoon hoge kwaliteit in tijdloos design.
Main designer > Niels O. Møller
Classic >  Stoel Nr. 78 en stoel Nr. 79
Meest kenmerkend > De J.L. Møller fabrieken maken meubels nog op traditionele wijze. Iedere meubelmaker in de fabriek heeft zijn of haar eigen specialiteit bij het maken van een stoel of meubel. Dit zorgt er mede voor dat de meubels een unieke kwaliteit and persoonlijke finish krijgen. Zo worden alle gaten voor deuvels en de deuvels zelf nog steeds met de hand geboord, gemaakt en gelijmd, en komt er voorts geen machine aan te pas om de meubels te schuren en in te oliën. Dit is allemaal beleid bij de J.L. Møller fabriek. Het mantra is om enkel een nieuwe maak methode te implementeren als die daadwerkelijk ook een beter kwalitatief resultaat kan opleveren, andere voordelen spelen geen rol.

Check it out! J.L. Møller @ Furnip

Bornholm Mobelfabrik

Books, Books, Books

Design classics vanaf > 1942 - 1988, Nexø
Furniture focus > Boekenkasten
Main designer > Johannes Sorth, designer en eigenaar van de Bornholm Møbelfabrik
Classic >  De ‘Bornholm boekenkast’
Meest kenmerkend > (boeken)kasten, bureaus en buro/boekenkast/secretaire combo designs
Achtergrond > Nexø ligt op Bornholm een Deens eiland in de Oostzee. Hier werden meubels van hoge kwaliteit geproduceerd o.a. voor verschillende olie sjeiks van het Arabische schiereiland! Overigens wordt Bornholms Møbelfabrik ook wel Nexø Møbelfabrik genoemd. 

Check it out! BornholmMøbelfabrik @ Furnip

Haslev Mobelsnedskeri

The tree is our spine...

Design classics vanaf > jaren 50 - heden
Furniture focus > Salontafels, eettafels en bureaus met name in palissander en beuken
Main designer > Severin Hansen Jr.
Classic > Haslev Møbelsnedkeri was één van de eerste meubel producenten die tafels maakten uit massief beukenhout. Zo zijn hun tafels uit beukenhout met wegklapbare verlengstukken zeer populair geworden.
Meest kenmerkend > Volgens eigen zeggen speelt de boom de belangrijkste rol in meubels van Haslev Møbelsnedskeri. Toen en nu. Ze gebruiken alleen het beste deel van de stammen. Dit alles zit in hun Deens design-DNA. Met dit vakmanschap traditie mantra zijn ze al 60 jaar succesvol bij Haslev Møbelsnedkeri. Zo zijn ze altijd in Denemarken gebleven voor design en productie, ook iets waar ze bij Haslev trots op zijn. Iets minder trots kunnen ze zijn op de Haslev stickers waarmee ze hun meubilair markeren, die had niet dezelfde kwaliteit als hun meubels, en helaas zijn die er in de loop van de jaren vaak afgevallen....

Check it out! Haslev Møbelsnedskeri @ Furnip

Fog & Morup

Let there be modern light!! Pioneers of Danish modern lighting

Design classics vanaf > Het was 22 februari 1904 om precies te zijn. De vrienden Ansgar Fog en Erik Mørup kochten een handelsonderneming door te reageren op een advertentie in de Deense krant Jyllandsposten, waarin werd gevraagd om een energieke koper voor een ijzerwaren handel met bijbehorende opslag.
Furniture focus > Na een paar jaar specialiseerden ze zich in de handel in verlichting. En in 1915 was een eigen fabriek waar lampen en toen ook nog kroonluchters werden geproduceerd een feit.  
Main designers > Johannes Hammerborg (1957 - 1980 hoofdontwerper) introduceerde de modernistische designbeginselen voor de Fog & Mørup collecties. Gestroomlijnde, strakke vormen in het design van verlichting, ontworpen door Hammerborg en andere ontwerpers, zoals Jørgen Bo, Sophus Frandsen en Torsten Thorup.
Classic >  Iconic Semi, wordt ook wel ‘heksenhoed’ genoemd (Thorup en Bonderup) en Nova lamp (Hammerborg)
Meest kenmerkend > Het bedrijf excellereerde begin jaren 60 met nieuwe en innovatieve ontwerpen. De meest creatieve en commercieel succesvolste periode voor Fog en Mørup brak aan. Hammerborg's innovatieve modernistische ontwerpen werden de handelsmerkstijl van Fog & Mørup. En brachten de onderneming in de voorhoede van de Deense moderne verlichting.
Achtergrond > Na het pensioen van Hammerborg in 1980 ging het helaas bergafwaarts. Uiteindelijk werd Fog & Mørup in 1989 overgenomen door de massaverlichtingsproducent Lyskaer. En het brand Fog & Mørup verdween. 

Check it out! Fog & Mørup @ Furnip

N. Eilersen

Enjoy an Eilersen!

Design classics vanaf > 1895 - heden
Furniture focus > Raar maar waar, Eilersen begon met het maken van paardekoetsen. Alles aan deze koetsen maakte Eilersen zelf zo ook de wielen. Om deze wielen te maken was Eilersen een van de eersten in Denemarken die het stoom buigen van hout gebruikte. Nadat koetsen vervangen werden door auto's waren er wat overgangsjaren voor Eilersen waarin hij auto bodies maakte. Nadat in 1934 zijn fabriek tot op de grond toe afbrand is dat voor Eilersen het begin van een geheel nieuwe focus. Vanaf dat jaar stapt Eilersen in het maken van meubilair zoals banken en fauteuils en natuurlijk massief houten en stoomgebogen eetkamerstoelen.
Main designer > Illum Wikkelsø, Eric Wørts en vanaf eind jaren 60 Jens Juuel Eilersen
Classic >  Capella armchair, Rocking chair en de Ring chair 23 (1957) door Illum Wikkelsø. De Safari chair door Eric Wørts (niet te verwarren met de Safari chair van Klaare Klint)
Meest kenmerkend > Gebruik van topkwaliteit materialen en de focus ligt op comfort en duurzaamheid
Achtergrond > De vierde generatie Eilersen drijft nu het Eilersen handelsmerk aan

Check it out! N. Eilersen @ Furnip 

Faarup Mobelfabrik

Sleek-lined

Design classics vanaf > 1922 - in 1990 opgekocht door Tvilum. De familie Hallas stichtte Faarup, vernoemd naar de vestigingsplaats.
Furniture focus > Dressoirs, bureaus, tafels en kasten
Main designer >  Ib Kofod Larsen, en andere designers Svend Åge Larsen, Jørgen Linde en Kurt Løvig
Classic > Model FA-66 uit de jaren 60 is een ‘alltime’ favoriet. Gemaakt van Braziliaans rosewood en behoorlijk zeldzaam en kostbaar.
Meest kenmerkend > Strak gelijnde en minimalistische dressoirs zijn de parels van de samenwerking tussen Ib Kofod Larsen en Faarup.
Achtergrond > Faarup Møbler bereikte het hoogtepunt kort na de Tweede Wereldoorlog. Faarup was een internationaal meubelhuis en vooral bekend om de kasten. Tot 1990 bleef Faarup zelfstandig. Daarna is het naamloos opgegaan in meubel conglomeraten. De strakke lijnen en minimalistische designs zijn inmiddels opnieuw waanzinnig populair. En zo leeft de Faarup fabriek toch weer een beetje op.

Check it out! Faarup @ Furnip

Skovby Mobler

Versatile functionality!

Design classics vanaf > 1933 - heden
Opgericht door Thorvald Rasmussen, het bedrijf groeide snel en in minder dan 20 jaar werden de meubelen in serie geproduceerd. Skovby heeft een zeer compleet skala aan meubel typen geproduceerd en doet dat nog. Skovby meubelen kun je op alle plekken in je huis tegenkomen.
Furniture focus > Dressoirs
Meest kenmerkend > Vakmanschap, natuurlijke materialen en duurzaamheid. Met de hand worden de beste materialen uitgekozen.
Achtergrond > Het bedrijf heeft nog steeds de gehele productie van ruw hout tot afgewerkt meubilair onder één dak.

Check it out! SkovbyMøbler @ Furnip

FDB Mobler

‘Door het volk, voor het volk’

Design classics vanaf >  In 1942 werd FDB Møbler opgericht. Het doel van eigenaar Frederik Nielsen was om modern en functioneel meubilair van hoge kwaliteit te creëren, tegen betaalbare prijzen. Dus voor iedereen. In 1980 is de productie gestopt, maar Coop brengt sinds 2014 het meest iconische meubilair van FDB opnieuw uit.
Furniture focus > Waar concurrenten gericht waren op winst, was de missie van FDB Møbler een andere. De collectivistische visie  ‘door het volk, voor het volk ‘, was belangrijker dan het realiseren van winst. De Deense meubilair cultuur moest worden versterkt! Weg met het oude, zware en onpraktische meubilair. FDB bracht je het moderne Deense design, in de overtuiging dat dit zou bijdragen aan de kwaliteit van het leven van de Deen en de samenleving als geheel.
Main designers > Børge Mogensen (hoofd van ontwerpafdeling van 1942 -1950), Hans J. Wegner, maar ook Poul M. Volther, Eyvind A. Johansson en Jørgen Baekmark
Classics > Stoel J48 (Poul M. Volther), schommelstoel J52G (Børge Mogensen) en de stoel J67 (Ejvind A. Johansson)
Meest kenmerkend > Modern meubilair dat in grote hoeveelheden werd verkocht. Bijna iedere Deen had vroeger wel een meubel van FDB Møbler in huis staan. Want naast de uitgesproken FDB missie, kreeg het bedrijf met de designs van Børge Mogensen en zijn team geleidelijk aan een indrukwekkende collectie met meubels, die vandaag in het grootste deel van de wereld bekend staat als klassiekers!
Achtergrond > Het eerste meubilair werd in 1945 gelanceerd door een 35 minuten lange commercial genaamd ‘Een heldere en gelukkige toekomst voor het jonge paar’. Een jong stel bezoekt veel verschillende winkels met een traditionele stijl meubels, voor uiteindelijk hun oog valt op de eenvoudige en moderne FDB meubelen. Na aankoop is een gelukkige toekomst verzekerd ;-) Revolutionaire marketing voor toen, die zorgvuldig verder werd uitgebouwd in hun eigen tijdschrift MS. FDB Møbler heeft hierdoor de status van cultuuricoon bereikt! 

Check it out! FDB Møbler @ Furnip

Bramin

Heavy stuff!!

Design classics vanaf > 1957, Bramin Møbelfabrik (ontstaan uit de N.A. Jørgensens Møbelfabrik) De naam refereert naar de plaats waar de fabriek stond, Bramming in Jutland, Denemarken.
Furniture focus > Bramin Møbelfabrik heeft zich altijd gericht op het hogere segment meubilair. Massief houten meubelen in palissander, eiken of teak.
Main designers > o.a. Henry W. Klein, Hans Olsen, Kurt Østervig en Frank Reenskaug.
Classic > Model 473 door Henry W. Klein, kenmerkend zijn de massieve contrasterende  ‘schijfjes’  in de hoekverbindingen en de schommelstoel  No. 182 van Frank Reenskaug.
Meest kenmerkend > Henry W. Klein, maakte Bramin signature series voor vrijwel alle voorkomende woonkamer meubelen van stoelen tot kasten. Vaak met de opvallende hoekverbindingen, die de herkenbaarheid van Bramin versterkten. 

Bramin behoorde in de jaren 50, 60 en 70 tot de vijf grootste meubelproducenten van Denemarken. Echter tijdens de crisis in de jaren 80 moest Bramin toch de deuren sluiten. 

Check it out! Bramin @ Furnip

Sibast

Bending the ‘rules’  

design classics vanaf > 1908 - 1984
Peder Olsen Sibast opent een kleine meubelmakerij op het platteland en in datzelfde jaar wordt zijn zoon Helge geboren. Helge leerde het vak van zijn vader, nam de zaak over en begon uit te breiden. Sibast furniture was op het hoogtepunt in de jaren 60 een internationale onderneming met ruim 120 personeelsleden!
regio > Kolding, Zuid-Denemarken
designers > o.a. Arne Vodder, Johannes Andersen, Peter Hvidt en Helge Sibast
meest kenmerkend > Crossover designs van Arne Vodder. Vodder week als eerste af van het ‘wood only’ principe en experimenteerde erop los met lades, deuren en bladen.
classic > Chair Sibast No 8 (Helge Sibast, 1953), Chair Sibast no. 7 (Helge Sibast, 1953) en Cabinet 29 (Arne Vodder)
achtergrond > Sibast en Vodder zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alhoewel Sibast diverse designers in huis had, was het vooral Vodder die zijn stempel heeft gedrukt op de kenmerkendheid van Sibast. Zoals met de oogvormige greep openingen voor lades. En het afwijken van de ‘wood only’ standaard voor kasten. En het experimenteren met kleur door uit de ban te springen met gekleurde lades en bladen. Zo buigden Vodder en Sibast de ‘regels’ en vormen ze een nieuwe standaard.

Check it out! Sibast @ Furnip