Louis Poulsen

bio

Design classics vanaf > Al vanaf 1874 is Louis Poulsen een bedrijf gespecialiseerd in het produceren van Danish design lampen. 
Furniture focus > Ludvig R. Poulsen begint aan zijn avontuur in 1874 met een import en export bedrijf in wijn.. Na niet heel veel succes sluit het bedrijf haar deuren weer in 1878. In 1892 start Ludvig zijn tweede bedrijf nu in gereedschappen en elektra. Vier jaar later komt neef Louis Poulsen ook in de zaak werken en neemt de zaak in 1906 over na het overlijden van Ludvig. Onderdelen van licht armaturen staan al snel daarna op de maaklijst bij Louis Poulsen. Enkele decennia is dat hun core business. Vanaf daar is het natuurlijk maar een kleine stap naar het maken van lampen. Vanaf de jaren 20 bepaald een serie top designers de product mix bij Louis Poulsen.
MAIN DESIGNERS > Poul Henningsen (1923 - 1958 hoofdontwerper) introduceerde de PH collecties. Arne Jacobsen (1957-1959) gast designer met onder meer de AJ Lampen. Verner Panton (1960-1973) designed een scala aan lampen voor Louis Poulsen, onder meer de Flower pot, Panthella en de Lampetit.
Classic > 
PH5 (Henningsen), Flower pot (Panton), AJ-Lamp (Jacobsen)
Meest kenmerkend > Als wereldwijd design merk is de Louis Poulsen lamp overal terug te vinden. De design lampen zoals bijvoorbeeld de PH5 lamp, de artisjok “Artichoke”, de AJ hanglamp en tafel lamp, de Charlottenborg PH6 ½, de Contrast lamp “PH Kontrast” en de Lampetit zijn allemaal iconische design lampen die al vele decennia wereldwijde bekendheid genieten.
Achtergrond > Nog steeds zijn meerdere van de historische design lampen van Louis Poulsen in productie. Maar de PH Kontrastlampen bijvoorbeeld uit 1962 zijn niet meer in productie. Ze waren destijds al behoorlijk duur om te maken en daardoor niet meer revived in de 21ste eeuw. Echter zelfs voor de modellen die nog in productie zijn is verzamelaars en designista er veel aan gelegen om de vroege series te bezitten.