Antiek, vintage of toch retro?

Heb ik een vintage masterpiece gescoord? 

Het kastje van oma, die bank die je moeder al in 1980 weg had moeten doen, dat leuke jarenvijftigstoeltje bij die online winkel? Nieuw, tweedehands, zesdehands? Schiet mij maar lek, denk je, hoe zit het nou met antiek, vintage en retro? We snappen je! Het zit zo:

Laten we bij de makkelijkste beginnen: antiek. Antiek zijn eigenlijk alle objecten (kasten, stoelen, vazen, schilderijen, lampen, tapijten, sieraden, bestek enz.) ouder dan 100 jaar. Smaken verschillen natuurlijk, maar objectief gezien gaat het bij antiek vaak om zeldzame, waardevolle dingen, van goeie kwaliteit, vaak ambachtelijk, met de hand gemaakt, die de tand des tijds hebben doorstaan. 

Wat is vintage?

Met Vintage wordt het een tikkie lastiger. Vintage is in en je komt het woord echt overal tegen. Het lijkt wel of alles dat niet spiksplinternieuw is, of er zo uitziet, vintage is. Klinkt ook wel lekker, vintage. Vintage fauteuil. Vintage meubels. Vintage bank. Maar, even serieus: er zijn zowaar regels voor wat vintage is en wat niet. Het gaat om meubels, kleding en accessoires die zijn gemaakt tussen grofweg 1920 en 1980. Ze moeten van goede kwaliteit zijn, en/of van een ‘goed’ merk. Een Dior-jurk bijvoorbeeld. Of bij Furnip: een Danish design stoel van Andersen & Pedersen. Design. Topkwaliteit. Duurzaam. En vooral: géén namaak! 

Danish Design

Furnip speurt daarom zelf in Denemarken naar de mooiste en beste stoelen, banken, kasten, lampen en tafels die te vinden zijn binnen het Scandinavisch design uit de periode 1920-1980. In de praktijk komen we meestal uit op stukken uit de fifties, sixties en seventies: Midcentury modern. Wij gaan voor echt hout,  kwaliteitsstoffen en de originele merktekens van de ontwerpers en fabrikanten. 

Vintage en tweedehands (of zesdehands) bijten elkaar niet. Sterker nog, nieuw is zeldzaam in de vintagewereld. Zoals een set stoelen of een partij Chanelkleding die zijn vergeten in één of ander magazijn. Komt niet zo vaak voor, maar het kan in theorie.

Retro meubels

Maar goed, wanneer is vintage dan géén vintage? Als het retro is! Of antiek, maar die hadden we al gehad. Heel onaardig gezegd: retro is namaak. Vriendelijker klinkt: retro is nieuw. Neemt niet weg dat het super goed kan staan, een muurtje in retro behang, of één of twee retro meubels in een modern interieur. Aan de looks ligt het niet altijd. Aan de kwaliteit vaak wel. Vintage is eigenlijk antiek voordat het antiek is, retro haalt meestal de kwaliteitseisen niet. Het is in de geest van vroeger, maar ’t is niet het het echte werk. Ergens voel je dat. En eerlijk is eerlijk, vaak zie je het ook wel. 

Verliefd op Danish design....

Je snapt inmiddels wel waarom het stuk over vintage hier zo groot is: het is onze core business. ‘Mad for Midcentury design’ zijn we. We houden écht van de heldere lijnen, de bedrieglijke eenvoud van de designs, de houtsoorten en verbindings technieken, de stoffen. Ja, we zijn verliefd en we hebben over elk stuk in onze collectie een verhaal. Over het ontwerp, de designer, de meubelfabriek, de gebruikte materialen en heel soms over vorige eigenaren. 

En het leuke is, eenmaal vintage, altijd vintage (ja, ja, op termijn antiek, maar dat duurt nog even). Natuurlijk repareren en restaureren we, maar daarmee worden de meubels niet nieuw en dus ook niet retro. We gaan altijd zo origineel,  authentiek en duurzaam mogelijk te werk. En net zoals we op onze treasure hunts in Denemarken alles persoonlijk uitzoeken, restaureren we ook zelf. Alleen het stofferen laten we aan iemand anders over.

Vintage materialen

Oké, even een stukje over één van de bijzondere materialen die je veel ziet bij Scandinavisch design van halverwege de vorige eeuw: Wel eens gehoord van rozenhout? Van dat mooie roodbruine hout met een opvallende, donkere bijna zwarte nerf? Dat is geen hout van een rozenstruik, maar officieel heet het palissander. Het ruikt alleen naar roosjes, vandaar de bijnaam. Vroeger werd dit tropische hardhout vooral uit Zuid-Amerika gehaald, maar dat mag tegenwoordig niet meer. Het is niet meer nieuw te krijgen en als je toch een stoel, tafel of kast van dit hout wil hebben, ben je aangewezen op vintage of antieke stukken. Laten wij nou een mooie selectie palissanderhouten meubelen. Dus ruimte voor één palissander masterpiece in jouw moderne interieur?

Een ander materiaal waarmee we graag werken, is wol. In de vorm van bekleding voor stoelen en banken bijvoorbeeld. De mooiste stoffen vinden wij die van Kvadrat en De Ploeg. Slijtvast, duurzaam, warm. Vormen zich strak en zonder plooien om de rondingen van leuningen en zittingen. Geweldig.

De juweeltjes onder de vintage meubels!

We noemen onze trips naar Denemarken trouwens treasure hunts, omdat we altijd op zoek zijn naar juweeltjes van meubels. Bij verzamelaars, handelaren en particulieren. Daarmee blijft ons aanbod exclusief en divers. We gaan voor de grote namen, maar ook voor werk van minder bekende ontwerpers. Voor relatief ‘veilige’ meubels die in veel interieurs passen en voor opvallende eyecatchers. 

Nog even op een rijtje: onder de noemer antiek vallen objecten van hoge kwaliteit die 100 jaar of ouder zijn. Vintage komt uit de periode tussen 1920 – 1980 en kan nieuw zijn, maar heeft meestal één of meer vorige eigenaren gehad. Net als bij antiek staat bij vintage de kwaliteit hoog in het vaandel. Retro is geïnspireerd op vroeger tijden, maar nieuw gemaakt.